238 cm
3.0 °C
Apatin °C

Najnovije vesti

Galerija "Meander" raspisala konkurs za samostalnu izložbu za likovne stvaraoce Apatina

TRENINZI BEZBEDNE VOŽNJE ZA MATURANTE APATINA, SOMBORA I ODŽAKA

Apatinski takmičari pri kraju priprema za "Ritam Evrope"

U petak novi filmski hitovi u bioskopu OKC

Kursna lista

Za vikend održan 85. "Groždjebal" u Sonti

Utorak, 27. septembar 2016 god. | Život i zabava

9148

U nedelju je u Sonti završena trodnevna manifestacija posvećena berbi grožđa, mladom vinu i dolasku jeseni, "Groždjebal". U bogatom gotovo dvočasovnom programu, učesnici su na završnoj svečanosti pokazali svu raznolikost narodnih berbanskih običaja ali i mnoštvo koreografija uz koje se igralo, pevalo i veselilo.
Završnu priredbu otvorila je Dubravka Korać, zamenica predsednka apatinske opštine. Pozdravljajući prisutne a i same učesnike ove priredbe ona je istakla da je „Grožđebal „ manifestacija koju i dalje treba održavati i promovisati dugu tradiciju berbanskih običaja koju Sonćani neguju kao beskrajno veselje i u kojem se slavi svaki plod kojeg zemlja daje.

9149

Skupština opštine Apatin je uz Mesnu zajednicu Sonta uvek pokrovitelj manifestacije „ Grožđebal „, pa je tako bilo i proteklih dana kada se „Grožđebal organizovao po 85. put. Zbog toga je, po tradiciji, zvono grožđa, koje je u nedelju tokom popodneva blagosiljano u crkvi Svetog Lovre u Sonti, uručeno pred kraj priredbe, zamenici predsednika apatinske opštine, a publika je to pozdravila uz dugotrajan aplauz. Burnim aplauzom su pozdravljeni i svi učesnici centralne priredbe - članovi GKUD-a Ravangrad
iz Sombora, KPZH „Šokadija“, folklorne grupe „ KUD-a „ Nikola Šubić Zrinski“ iz Petrijevaca iz susedne Republike Hrvatske „kao i domaćini- OKUD-a „ Ivo Lola Ribar" iz Sonte . Uživali su svi, kako u završnoj priredbi, tako i u tradicionalnoj „ Šokačkoj svadbi“. Za Srđana Đurđevića kneza, i Mariju Mihaljev, kneginju 85. "Groždjebala", taj dan će ostati u večnoj uspomeni.

9150

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

23.05.2018. god.

×