238 cm
3.0 °C
Apatin °C

Najnovije vesti

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao nove konkurse

Sutra sajam zapošljavanja u Kuli

U Kulturnom centru predavanje i izložba o Bačkom Podunavlju

31. mart krajnji rok za podnošenje poreskih prijava (PPI1) sa utvrđenim porezom

Kursna lista

Za vikend održan 85. "Groždjebal" u Sonti

Utorak, 27. septembar 2016 god. | Život i zabava

9148

U nedelju je u Sonti završena trodnevna manifestacija posvećena berbi grožđa, mladom vinu i dolasku jeseni, "Groždjebal". U bogatom gotovo dvočasovnom programu, učesnici su na završnoj svečanosti pokazali svu raznolikost narodnih berbanskih običaja ali i mnoštvo koreografija uz koje se igralo, pevalo i veselilo.
Završnu priredbu otvorila je Dubravka Korać, zamenica predsednka apatinske opštine. Pozdravljajući prisutne a i same učesnike ove priredbe ona je istakla da je „Grožđebal „ manifestacija koju i dalje treba održavati i promovisati dugu tradiciju berbanskih običaja koju Sonćani neguju kao beskrajno veselje i u kojem se slavi svaki plod kojeg zemlja daje.

9149

Skupština opštine Apatin je uz Mesnu zajednicu Sonta uvek pokrovitelj manifestacije „ Grožđebal „, pa je tako bilo i proteklih dana kada se „Grožđebal organizovao po 85. put. Zbog toga je, po tradiciji, zvono grožđa, koje je u nedelju tokom popodneva blagosiljano u crkvi Svetog Lovre u Sonti, uručeno pred kraj priredbe, zamenici predsednika apatinske opštine, a publika je to pozdravila uz dugotrajan aplauz. Burnim aplauzom su pozdravljeni i svi učesnici centralne priredbe - članovi GKUD-a Ravangrad
iz Sombora, KPZH „Šokadija“, folklorne grupe „ KUD-a „ Nikola Šubić Zrinski“ iz Petrijevaca iz susedne Republike Hrvatske „kao i domaćini- OKUD-a „ Ivo Lola Ribar" iz Sonte . Uživali su svi, kako u završnoj priredbi, tako i u tradicionalnoj „ Šokačkoj svadbi“. Za Srđana Đurđevića kneza, i Mariju Mihaljev, kneginju 85. "Groždjebala", taj dan će ostati u večnoj uspomeni.

9150

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

21.03.2018. god.

Temperatura izmerena u sedam časova iznosila je -1 stepen celzijusa, vazdušni pritisak je 1006 mbara, vlažnost vazduha 74%, duva sevorezapadni brzinom od 2 m/s.Vreme danas :oblacno,povremeno slab sneg sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 0 stepeni.Vodostaj reke Dunav kod naseg grada u porastu (+8cm) i iznosi 354 cm,temperatura vode je nepromenjena u odnosu na juče i iznosi 5,3 stepena celzijusa.
×