110 cm
24.5 °C
Apatin 22 °C

Najnovije vesti

Sledeće nedelje akcija odvoženja kabastog smeća u Prigrevici

Vikend naselja sutra bez struje

Završen višemesečni projekat „Svilojevo i Sonta rade i uče zajedno“

ZBOG POSTUPKA DEZINSEKCIJE NARODNA BIBLIOTEKA JEDNO VREME NEĆE RADITI

Kursna lista

U PRIGREVICI JUČE ODRŽANE TRADICIONALNE MAČKARE

Ponedeljak, 19. februar 2018 god. | Život i zabava

12369

U Prigrevici se već više decenija održava tradicionalni običaj ''Mačkare'' kojeg su kolonisti sa Banije, doneli u selo, i koji je zaživeo među meštanima i uprkos svemu ima dugu tradiciju među Prigrevčanima.

Običaj pod nazivom ''Mačkare'' tj. Bele poklade na Baniji se održavao vekovima, pa su tako Banijci koji su bili kolonizovani u Prigrevicu, samo par godina nakon kolonizacije počeli obeležavati ovaj običaj u novoj sredini, a tako nastavili tradiciju svojih predaka.

Bele poklade predstavlјaju običaj obeležavanja poslednje svadbe pred post (jer se za vreme posta ne venčava) i održavaju se u Beloj nedelјi, odnosno u poslednjoj nedelјi pred početak posta. Povorku koja rano jutrom kreće od kuće do kuće, igra i peva, i time po verovanju, blagosilјa domaćina, a ujedno i tera zle duhove, čine isklјučivo muškarci. Grupa se sastoji od vođe koji odeven u belu banijsku nošnju i ogrnut banijskim vezenim peškirom, otvara kapiju kuće u koju, uz njegovo zvono ulazi povorka mačkara. Povorka se sastoji od mlade i mladoženje, babe i dede, kandžijaša i konja, kao i muzikanata. Vođa ujedno nosi i čuturicu, ili balon za rakiju, pa ga po tome zovu i balondžija,  iz koje se nazdravlјa i u koju domaćin sipa svoju rakiju.

Grupa mačkara zatim igra i peva u dvorištu domaćina, da bi vođa dao zvonom ponovo znak za izlazak iz tog dvorišta, i odlazak u sledeću kuću.  Ukoliko je u nekoj kući bio smrtni slučaj, povorka ispred te kuće ne svira već prolazi u tišini, dok ne dođe do sledeće kuće u koju ulazi. Povorka mačkara se obično dočekuje rakijom, jajima i slaninom. Domaćin daruje i nazdravlјa rakijom, zatim se jaja daju babi u korpu, a slanina dedi. Mačkare su tako skuplјale jaja i slaninu i obično davale siromašnijem delu stanovništva u oblasti u kojoj žive, a danas se to donira raznim ustanovama.

Deo običaja zvan ''Palјenje veštice'' već više godina ne postoji u Prigrevici. Ranije se to obeležavalo kao u davna vremena. Kada mačkare završe povorku po selu, odlaze na centralno mesto, u Prigrevici je to bio Trg heroja, gde bi se napravila slamnata lutka koja je predstavlјala vešticu, i zapalila. U ranija vremena verovalo se da se time spalјuju svi zli duhovi i da će godina biti blagorodna.

Prve mačkare u Prigrevici koje su organizovane nekoliko godina nakon kolonizacije Banijaca, organizovao je Ranko Banjanac iz Prigrevice, i njegovi prijatelјi: Nikola Prečanica, Branko Kasap, Dujo Kovačević, Sveto Stambolija i drugi. Mačkare su godinama izašle iz okvira čisto banijskog običaja u Prigrevici, pa su sada uklјučeni svi stanovnici sela, bez obzira na to iz kog kraja potiču.

 

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

18.07.2018. god.

×