71 cm
24.0 °C
Apatin 21 °C

Najnovije vesti

KMF "Apa-futsal" organizuje humanitarni turnir

Delovi Sonte i Apatina sutra bez struje

Branko Ćopić na Medjunarodnom prvenstvu Vojvodine u šahu

Sutra isplata novčane naknade nezaposlenim licima

Kursna lista

U petak u Galeriji "Meander" otvaranje izložbe Jelene Damnjanović

Sreda, 12. jul 2017 god. | KULTURA

11165

U petak, 14. jula će u Galeriji "Meander" u 20 časova biti otvorena izložba crteža Jelene Damnjanović pod nazivom "Žensko pismo".
Ovo je kolekcija crteža koja predstavlja ženski veš, korsete, kombinezone i donji veš, kojom umetnica želi da istraži odnose predrasuda i pojma „ženskosti“, pod kojim ardumentovano podrazumeva sve moguće nevulgarne konotacije. Različitim kombinovanim tehnikama, izuzetnim crtačkim umećem predstavlja različite tkanine, til, čipku, trake, svilu, brokat i saten, od kojih su kreirani ovi odevni predmeti. Ovi crteži su posebnog vizuelnog rukopisa, vrcavo kreirani kompleti skladnog kolorita. „Ženko pismo“ se obraća posmatraču da uoči zadovoljstvo i udobnost tela u ovim prefinjenim tkaninama. Takve opservacije ukazuju detalji kao iznošene i pohabane čipke, dotrajale i stare. Autorka ove izložbe navodi da je „podstaknuta visokoj savremenoj estetici ženskih odevnih predmeta u kojim nalazi razlikuizmeđu lepog i ulepšanog o čemu je pisao Fridrih Šiler u svojim „Pismima o estetskom vaspitanju čoveka“.

11166

Jelena Damnjanović rođena je 1985. godine u Šapcu. Završila Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike. Master studije pohađala na Aristotel Univerzitetu u Solunu a završila u Beogradu. Priredila više samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim kolektivnim u zemlji u Šapcu, Beogradu, Majdanpeku, Gornjem Milanovcu, Smederevu, Novom Bečeju i u inostranstvu Hrvatskoj, Belgiji i Švedskoj. Dobotinica više nagrada za crtež i grafiku. Autor je nekoliko projekata i radionica iz oblasti grafike i kaligrafije. Pored umetničkog rada bavi se web novinarstvom, grafičkim dizajnom i internet marketingom. Član ULUS-a sa statusom slobodnog umetnika. Živi i radi u Beogradu.
Izložba traje do 28. jula

11167

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

23.07.2018. god.

×