72 cm
23.9 °C
Apatin 21 °C

Najnovije vesti

"Beer and deer festival" 3. avgusta u Apatinu

Košarkaši Apatina vicešampioni plej off-a

Poziv udruženjima gradjana za prijavljivanje za projekat „Inicijativa za socijalnu dimenziju evropskih integracija“

Produžen rok za prijavljivanje za informatičke obuke

Kursna lista

U okviru programa Apatinskih ribraskih večeri Galerija Meander Otvaranje izložbe Apatinski plakati 1918-1956.

Četvrtak, 06. jul 2017 god. | Život i zabava

11109

Plakat je oblik primenjene grafike čija je funkcija da saopšti javnosti događaj, reklamu, poruku poziv. Služio je za različite svrhe, političke, sportske, kulturne, socijalne i sl. Nemena plakata određivala je kreiranje plakata. Zato se koristi kombinacije slova, znakova, boja ili slika da bi se postigao želјeni efekat. Istorija plakata povezana je sa razvojem grafičkih tehnika, posebno štamparske tehnologije i društva u celini.

11111

Prvi plakati nastali su krajem 15. veka najpre u grafičkim tehnikama, drvorezu i monotipijama, kao i u tadašnjoj štamparskoj tehnologiji na tipografskim mašinama za štampanje knjiga. Isklјučivo su se samo koristili znakovi, slova i brojevi. Od 19 veka u kreiranju plakata angažuju se umetnici, tako da se u istoriji umetnosti uvodi pojam umetničkog, autorskog plakata. Danas plakat ima ogromnu primenu u svim sferama društvenog života i u njegovom oblikovanju učestvuju različiti profili umetnika, posebno grafički dizajneri. Plakat ima svoje elemente, zakonitosti, formalne okvire, teoriju i praksu.

11110

Izložba „Apatinski plakati 1918-1956“ je najbolјi mogući izbor od dostupnog materijala iz privatne kolekcije kolekcionara. Plakati su različite namene, objave događaja, reklama i saopštenja. Iako su skromnih grafičkih mogućnosti oni su značajni, jer nam govore o istoriji Apatina i pružaju uvid o načinu života njegovih stanovnika u prošlim vremenima.

11113

To su plakati zanatskih izložbi, pozivi i programi prosleve jubileja, objave sportskih takmičenja i reklame zanatskih radnji i fabrika. Posebnu grupu čine originalni autorizovani palati Rudolfa Udvarija, apatinskog slikara poznatog po freskama na tavanici Doma kulture, skupštinskoj sali gradske kuće i svodu katoličke crkve u Apatinu.

11112

11114

11115

11116

11117

 

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

22.07.2018. god.

×