110 cm
24.5 °C
Apatin 22 °C

Najnovije vesti

Sledeće nedelje akcija odvoženja kabastog smeća u Prigrevici

Vikend naselja sutra bez struje

Završen višemesečni projekat „Svilojevo i Sonta rade i uče zajedno“

ZBOG POSTUPKA DEZINSEKCIJE NARODNA BIBLIOTEKA JEDNO VREME NEĆE RADITI

Kursna lista

PREDSEDNIK OPŠTINE APATIN ORGANIZOVAO PRIJEM ZA APATINSKE MEDIJE

Utorak, 26. decembar 2017 god. | Vesti

12138

Uoči Božićnih i novogodišnjih praznika, na prijemu koji je organizovao predsednik opštine Apatin, svim gradjanima opštine Apatin, u obraćanju svim građanima opštine Apatin, Škrbić se na konferenciji za medije osvrnuo na godinu za nama. Istakao je da je zadovoljan realizovanim aktivnostima lokalne samouprave i dodao da će naredna, 2018. godina biti još intenzivnija i bolja za investicije nego prethodna.

Prema rečima predsednika opštine, iz sopstvenog budžeta i sredstava Pokrajine u opštini Apatin je ove godine investirano oko 28 miliona evra. On je istako da je aktuelna vlast zatekla teško stanje u budžetu, ali da je ono prevaziđeno bez uzimanja bilo kakvih kredita, te da se u narednoj godini planira realan budžet od jedne milijarde dinara.
-Iduće godine planiramo samo kapitalne, krupne investicije, poput projekta za Lučko područje, gde se trebaju nasuti tri kasete peskom površine 35 hektara. U pitanju je velika investicija, jer samo nasipanje jedne kasete je dva miliona evra, rekao je Škrbić i dodao da će drugi idejni projekat izgradnje Luke obaloutvrde, dužine 1060 metara, prema obećanju biti finasiran iz sredstava Republičkog budžeta.

- Raspisaće se međunarodni tender, a ceo posao vodiće Agencija za luke. Verujem u projekat Luke i to nije marketinški potez već realnost, te očekujem krajem naredne godine i prvi ašov. Takođe je nadležnom Ministarstvu upućen predlog za revitalizaciju pruge koja je svojevremno ugašena zbog nerantabilnosti. Slobodnoj zoni, da bi bila komplet opremlјena, potrebna je i pruga, istakao je Škrbić.

Škrbić je najavio da će iduće godine biti još nekih manjih projekata, poput rekonstrukcije marine, dodatnih radova na gradskoj plaži, zavšetka zemene cementno-azbestnih cevi sa krajnjom Karađorđevom ulicom, nastavak rada na kanalizacionoj mreži, posebno u selima, rekonstrukcija pojedinih trotoara i drugo.

- U ovoj godini završeno je ili je započeto dvadesetak projeketa. Posebno je važan potisni vodovod kao faza u izgradnji prečistača otpadnih voda. Sa Mađarskom u partnerskim odnosima je dogovorena saradnja oko idejnog projekta i izgradnje samog objekta prečistača voda jer su ovoj zemlјi pristupni fondovi nadohvat ruke, pošto je članica EU, a za ovakve projekte sredstva se često opredelјuju, rekao je Škrbić. On je još naveo da će jaslice biti završene iduće godine, da je uređena rekonstrukcija ulice Petefi Šandora, izvršen remont crpnih stanica koje se godinama nisu obnavlјale, a rešeno je i pitanje sliva Dunavac koji je važan zbog odvoda atmosferskih voda iz polovine grada.

-Ove godine je samo u zdrastvo uloženo 40 miliona. Ta sredstva su izdvojena za rekonstrukciju Doma zdravlјa u Apatinu i zdravstvenih stanica u selima, kupili smo sanitet, rešili dug apoteke koji smo zatekli kad smo došli na vlast i koji je u jednom trenutku iznosio čak 70 miliona dinara. Takođe, imamo spreman projekat za izgradnju lifta, a za koji se nadamo da će uskoro biti i realizovan, izjavio je predsednik opštine.

Osvrnuvši se na oblast sporta, Škrbić je podvukao da se prvi put ove godine sredstva sportskim klubovima dodelјuju po osnovu konkursa umesto poziva i naredbe telefonom. Obnovlјeni su pojedini sportski tereni i uvedene teretane na otvorenom.

Uz ove pozitivne pomake, Škrbić je dodao kako je otvaranje novih radnih mesta prioritet lokalne samouprave. S tim u vezi, podsetio nas je kako je u Apatinu otvoren novi industrijski pogon domaće kompanije za proizvodnju obuće „Insert“. U njemu je već uposleno oko 75 radnika, a u planu je da se početkom 2018. u ovom pogonu otvori još oko 100 novih radnih mesta. Bez obzira na to, predsednik opštine je istakao da nisu zadovolјni što nije otvoreno više fabrika, ali da očekuju da će opremanjem Lučkog područja investitori biti zainteresovaniji za Apatin, koji je na neki način „slepo crevo“ a Dunav je izlaz.

- Ne očekujemo da će pruga brzo da se uradi, jer je to investicija vredna oko 15 miliona evra. Samo jedan kilometar košta 800 hilјada. Značajno je da će Luka u Apatinu biti jedina u državnom vlasništvu, te se stoga očekuje pojačan interes države što je za Apatin dobro, rekao je na kraju našeg razgovora Škrbić.

12139

Audio zapis
RadioApatin.com

Predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić je svim sugradjanima čestitao novogodišnje i Božićne praznike uz želju da im naredna godina bude još uspešnija i srećnija.

Audio zapis
RadioApatin.com

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

18.07.2018. god.

×