238 cm
3.0 °C
Apatin °C

Najnovije vesti

Deo grada i sutra bez struje

Nastavljaju se radovi na izgradnji sliva "Dunavac 2"

ODVOZ SMEĆA ZA PRVOMAJSKE PRAZNIKE

Bogojevo i deo Apatina sutra bez struje

Kursna lista

"Orezana" vinova loza u apatinskom hramu povodom Sv. Trifuna, zaštitnika vinogradara

Sreda, 14. februar 2018 god. | Vesti

12355

Praznik pravoslavnih vernika Sveti Trifun i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno, na današnji dan, 14. februara. Obojica svetaca, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici su iskrene ljubavi svih hrišćana.
Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

12356

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je blagoslovena od Boga, a bračni zavet neraskidiv, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.
Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna. Tim povodom je danas u porti Hrama Svetih apostola u Apatinu, u organizaciju Društva srpskih domaćina i prisustvo Mladena Glušca i Željka Vasića, paroha apatinskih, upriličen obred orezivanja vinove loze, povodom ovog sveca, zaštitnika vinogradara, a koji se neguje u mnogim krajevima Srbije, istakao je Željko Vasić, paroh apatinski.

12357

Audio zapis
RadioApatin.com

12358

12359

12360

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

27.04.2018. god.

×