238 cm
3.0 °C
Apatin °C

Najnovije vesti

TRENINZI BEZBEDNE VOŽNJE ZA MATURANTE APATINA, SOMBORA I ODŽAKA

Apatinski takmičari pri kraju priprema za "Ritam Evrope"

U petak novi filmski hitovi u bioskopu OKC

Odbojkašicama OŠ "Žarko Zrenjanin" za dlaku izmakla medalja na 8. SOŠOV-u

Kursna lista

Opšta bolnica "Dr Radivoj Simonović" organizuje konferenciju za medije povodom pilot projekta "Centar za žrtve seksualnog nasilja"

Utorak, 08. maj 2018 god. | Vesti

12884

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“ Sombor u Somboru, sazvali su konferenciju za medije, na kojoj će biti predstavljen pilot projekat Centar za žrtve seksualnog nasilja u Somboru i nove usluge za žrtve seksualnog nasilja dostupne u Zapadnobačkom okrugu.
Konferencija će se održati u Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“ Sombor u Somboru, ulica Vojvođanska 75 u sredu, 09.05.2018. godine, u maloj sali Upravne zgrade, sa početkom u 11h.

12885

Na pres konferenciji će učestvovati:

1. dr Dragan Rastović - direktor Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor,
2. Vesna Zec - koordinatorka radne grupe za implementaciju pilot Centra
3. Biljana Delić - Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo (nosilac projekta),
načelnica i koordinatorka projekta u okviru kojeg je uspostavljen Centar za
žrtve sekualnog nasilja,
4. Danica Todorov, ekspertkinja angažovana u projektu kao koordinatorka
stručnog tima za kreiranje i implementaciju modela Centara za žrtve
sekualnog nasilja u Vojvodini i predavač Medicinskog fakulteta.
KONFERENCIJA ZA NOVINARE JE POSVEĆENA PREZENTOVANjU RADA PILOT CENTRA ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILjA U SOMBORU I UNAPREĐENIM USLUGAMA ZA ZAŠTITU I OPORAVAK ŽRTAVA SEKSUALNOG NASILjA.

12886

CENTAR ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILjA PRI OPŠTOJ BOLNICI „ DR RADIVOJ SIMONOVIĆ“ U SOMBORU JE OSNOVAN 2017.GODINE U OKVIRU PROJEKTA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ZDRAVSTVO „ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI - Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini“.
U OKVIRU ISTOG PROJEKTA 9.5.2018. GODINE U PROSTORU BOLNICE SE ODRŽAVA DRUGI DAN TRODNEVENE AKREDITOVANE OBUKE ZDRAVSTVENIH RADNIKA POD NAZIVOM: “EFIKASAN ODGOVOR ZDRAVSTVENIG SISTEMA U ZAŠTITI ŽENE ŽRTVE PORODIČNOG I RODNO-ZASNOVANOG NASILjA“.

12887

Navedena obuka, koju realizuje Medicinski fakultet Univerziteta U Novom Sadu, je doprinela većoj osetljivosti zdravstvenog sistema na rodno-zasnovano nasilje. u prilog ovoj konstataciji govori podatak da je u drugoj polovini u odnosu na prvu polovinu 2017. godine u APV za 10 % (sa 69% na 79%) porastao broj slučajeva koji su evidentirani u skladu sa posebnim protokolom Ministarstva zdravlja. O efektima obuka i projekta, odnosno o većoj osetljivosti zdravstvenih radnika u APV i većem procentu slučajeva rodno-zasnovanog nasilja koji su prepoznati u zdravstvenom sistemu govori i podatak da je 2015. godine u zdravstvenim ustanovama APV bilo registrovano 554 slučaja rodno-zasnovanog nasilja, a u 2017. godini ovaj broj je 787, što je za 233 slučaja ili 42% više.

 

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

23.05.2018. god.

×