156 cm
24.0 °C
Apatin 18 °C

Najnovije vesti

Članovi kampa mladih istraživača uredili plažu na Dunavu

Uhapšeno 19 osoba, a protiv 75 podnete prijave zbog krivičnih dela iz oblasti privrede i korupcije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan

Nastavljaju se radovi na započetim investicijama u gradu

Kursna lista

Od petka u Galeriji "Meander" izložba skulptura

Sreda, 23. avgust 2017 god. | KULTURA

11382

U petak, 25. avgusta 2017. godine, u Galeriji "Meander" će biti otvorena izložba skulptura Simpozijuma skulpture "Meander 2017".
Simpozijum skulpture Meander je vajarska kolonija koja se organizuje svake godine od 1994. godine na kojoj učestvuje 4 umetnika iz zemlje i inostranstva. Umetnici u prostorima apatinskih fabrika i radionica realizuju svoja dela koja ne mogu u svojim ateljeima i to po jedan rad galerijskog formata i jedan rad namenjen za postavku u javnom prostoru grada. Tako je Apatin vlasnik jedne od najvrednijih zbirki skulptura iz savremene umetnosti u regiji sa preko 100 skulptura galerijskog formata i isto toliko onih koji se nalaze na raznim lokacijama grada. Ove skulpture su svakodnevno vidljive našim građanima i drugim posetiocima, turistima, istraživačima, umetnicima i prema tome čine i važnu turističku destinaciju i brend grada.

11383

Simpozijum se finasira iz sredstava Ministarstva kulture Republike Srbije i lokalne samouprave. Njegovu realizaciju pomogli su brojni pojedinci, ljubitelji umetnosti i prijatelji Galerije i sponzori: Apos Apatin, Fagus Art Apatin, Port Company, Unna doo, JP Naš dom, Rapid Apatin, Srednja Tehnička škola sa domom učenika, JP Marina i drugi
Na ovogodišnjem Simpozijumu učestvovali su vajari Dragan Rajšić, Sanja Tomašević iz Beograda, Petar Sibinović iz Uba i Jelena Pavićević iz Danilovgrada iz Crne Gore i uradili su 9 skulptura od kojih će se tri postaviti u parku Doma zdravlja.
Dragan Rajšić rođen 1967. godine u Puli. Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu i doktorske studije na istom fakultetu. Docent je na predmetu skulptura u metalu i vajarske tehnologije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.
Sanja Tomašević rođena 1976. godine u Beogradu. Diplomirala vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a. Živi i radi u Beogradu.
Petar Sibinović rođen 1986. godine u Valjevu. Diplomirao vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Trenutno na doktorskim studijama na istom fakultetu. Član ULUS-a. Živi i radi u Ubu.
Jelena Pavićević rođena 1989. godine u Podgorici. Završila vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju, Crna Gora. Master studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Živi u Danilovgradu u Crnoj Gori.
Izložba traje do 1. septembra.

11384

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

15.07.2018. god.

×