238 cm
3.0 °C
Apatin °C

Najnovije vesti

Deo grada sutra bez struje

U nedelju u Somboru smotra dela naoružanja i opreme PU Sombor

U subotu u Apatinu turnir "Street volleyball Apatin 2018"

Pikado Prvenstvo Srbije: Apatinsko finale pripalo Kovačeviću

Kursna lista

Nova izložba u Galeriji "Meander"

Utorak, 13. jun 2017 god. | KULTURA

10961

U petak, 16. jun 2017. godine u 19 časova u Galeriji "Meander", biće otvorena izložba slika pod nazivom „AUTO TO HALON“ Marije Curk.
„Auto to halon“ starogrčkim izrazom, koji u prevodu znači „lepo je po sebi“ Marija Curk je naslovila kolekciju najnovijih slika, označivši njen sadržaj. „Lepo je po sebi“ može da se tumači kao funkcionalna estetička sintagma, kao činjenica bez dubljih komentara ili uopšte kao fraza. No, za Mariju Curk ova rečenica je istovremeno povod i rezultat. Gradi sliku kombinujući je od širokih enegričnih gestova koloritnih sadržaja u čijim skrovitim delovima se nalaze jedva uočljive, minimalne grupe ljudskih figura, ptica... Naizgled taj rasplamsani kolorit je „lep po sebi“, ali sadrži drugačiju ozbiljniju emotivnu vizuru. Koloritne površine su gromade, planine, uzburkane vodene mase, istovremeno privlačne i opasne, koje prestavljaju zemaljska prostranstva u kojima se nalazi život na zemlji. Ove slike su jasne poruke uspostavljaju relaciju odnosa čoveka i prirode, odnos lepote života na Zemlje, jedinog našeg staništa, i Prirode koja ima svoju zakonitost i neovisni tok.

10962

Marija Curk rođena je 1995. godine u Nišu. Završila Fakultet likovne umetnosti u Nišu. Priredila dve samostalne izložbe u Nišu i Velikoj Plani. Učestvovala na brojnim kolektivnim tematskim i tradicionanim izložbama u zemlji i inostranstvu sa radovima različih likovnih disciplina i tehnika u Nišu, Knjaževcu, Boru, Majdanpeku, Subotici, Aleksincu, Beogradu, Zrenjaninu, Užicu, Lebanima, Ivanjici, Arilju, Kraljevu, Vrbasu i u inostranstvu u Slovačkoj, Mađarskoj i Republici Srpskoj. Dobila nagradu „Zlatni paun“ na 10. međunarodnoj izložbi Ex Librisa u Subotici 2011. godine i Drugu nagradu Udruženja za negovanje tradicije Japanske kulture 2015. i Diplomu grada Niša za najbolju studentkinju Fakulteta umetnosti u Nišu 2015. godine. Učestvovala na više kolonija, likovnih radionica i projekata.
Živi i radi u Nišu.
Izložba traje do 6. jula.

10963

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

25.05.2018. god.

×