71 cm
24.0 °C
Apatin 20 °C

Najnovije vesti

KMF "Apa-futsal" organizuje humanitarni turnir

Delovi Sonte i Apatina sutra bez struje

Branko Ćopić na Medjunarodnom prvenstvu Vojvodine u šahu

Sutra isplata novčane naknade nezaposlenim licima

Kursna lista

Milan Zulić-25 godina od prve grupne izložbe

Četvrtak, 22. mart 2018 god. | KULTURA

12574

Nedavno se navršilo 25 godina od prve grupne izložbe Milana Zulića u Galeriji Meander. Od tada do danas u njegovom stvaralaštvu nastalo je preko rekordnih 15 hiljada slika, crteža, skulptura, fotografija i video radova prikazanih u relevantnim galerijama kod nas i u svetu. Njegove radove videla je publika Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Grčke, Poljske, Češke, Švajcarske, Italije, Francuske, Španije, Portugalije, Engleske, Rusije, Egipta, Indije, Amerike, Čilea, Argentine, Brazila, Meksika, Luksemburga i Belgije.

12575

Pored sopstvenog i prepoznatljivog istraživačkog stila koje su obeležile ideje izražene u brojnim radovima originalnih rešenja u različitim oblastima vizuelne umetnosti, osnovna ideja njegovih umetničkih radova je u istraživanju i pronalaženju novih prostora u slikarstvu, skulpturi, fotografiji, video umetnosti i dizajnu.

12576

2018. godina iako je tek na početku ponovo je jedna od najplodnijih godina za Milana Zulića kako u stvaralačkom tako i u izložbenom smislu. I dalje veliki uspeh doživljava njegov animirani rad “Krug života” koji je selektovan od strane međunarodnog žirija na mnogim svetskim izložbama i festivalima.Nedavno je prikazan na 31. Štutgarter Filmwinter Festu u Štutgartu. Ovaj evropski festival predstavlja presek  najboljih međunarodnih kategorija nove umetnosti, videa, performansa, instalacija i muzičkih dešavanja. Još jedan od velikih uspeha za ovaj rad je i ulazak u selekciju nedavno završene izložbe „Retransmision“ koja je prikazana u 8 meksičkih gradova Leon, Guanahuato, Gvadalahara, Agvaskalijentes, Kolima, Toluka, Monterej i Meksiko siti.

12577

Odakle toliki uspeh ovog rada možda se krije u ovom Zulićevom odgovoru: “Tema rada Krug života je stara bakina čipka koju sam petlju po petlju parao i svaki oparani deo čipke skenirao kako bih kasnije sve te petlje digitalno pokrenuo u jedan niz i tako ponovo ispleo čipku, ali ovaj put novom savremenom tehnologijom. To je i priča o kreativnom kontaktu sa pretcima, ali i o životnom krugu svakog ponaosob. I to jeste univerzalna priča svih nas i kao takva bliska je i prepoznata širom sveta”.

12578

Pored uspeha ovoga rada, još jedno od značajnijih priznanja nedavno je i selekcija njegove fotografije “Ljubav” u najboljih 100 na konkursu povodom obeležavanja jubileja  100 godina postojanja svetskog poznatog “Nikon” brenda. Izložbu čini selekcija 100 najboljih radova od 4.000 pristiglih fotografija na temu 100 godina 100 fotografija. Početkom aprila će i beogradska publika biti u mogućnosti da pogleda radove Milana Zulića.

Pored savremenih digitalnih tehnologija Milan Zulić vidi mogućnost kreativnog izražavanja u svemu što ga okružuje kroz različite likovne discipline, pa tako u klasičnom slikarskom mediju na platnu istražujući i kombinujući beskrajne kombinacije kretivnosti kroz njegovo kontinuirano umetničko putovanje.

www.milanzulic.com

Uredio: Jovana Cvetićanin

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

23.07.2018. god.

×