238 cm
3.0 °C
Apatin °C

Najnovije vesti

Galerija "Meander" raspisala konkurs za samostalnu izložbu za likovne stvaraoce Apatina

TRENINZI BEZBEDNE VOŽNJE ZA MATURANTE APATINA, SOMBORA I ODŽAKA

Apatinski takmičari pri kraju priprema za "Ritam Evrope"

U petak novi filmski hitovi u bioskopu OKC

Kursna lista

Marina Gajčin simultankom u centru grada oduševila Somborce

Ponedeljak, 29. maj 2017 god. | SPORT

10839

Ostaće upamćen poslednji majski petak u Somboru: za to je najzaslužnija Marina Gajčin - najmlađi inter šahovski majstor Srbije. Marina Gajčin (16), najmlađi internacionalni srpski ženski majstor u šahu, odigrala simultanku na 15 tabli u petak, 26. maja u samom centru Sombora.
Uvek atraktivna simultanka, imala je ovom prilikom posebna značenja... jer, simpatična Marina, činilo se, s osmehom je tokom čitavog dvosatnog kruženja od table do table, da bi onima koji su imali pomalo i tremu ali isto tako ujedno i želju da se što ravnopravnije suprotstave već poznatoj rivalki sa kojom su dobili šansu i čast da prvi put zaigraju, "razoružala" tog neizbežnog ovoga puta dečjeg
pritiska, šarmirajujći istovremeno sve oko i sebe. I prolaznike tog uvek najdinamičnijeg dana u Somboru, poslednjeg majskog petka, svoje sve vernije navijače, ljubitelje šaha kojih je u ovom gradu odistinski u izobilju a takođe i prekaljene majstore drevne igre, nekadašnje šampionke i šampione... Tako su Marinu došli osim ostalih, da bodre i brat i sestra Predrag Čičovački, jedno od najzvučnijih imena somborskog i ranije jugoslovenskog šaha - doktorant filozofije koji već duži niz godina uspešno deluje i živi u Americi i sestra mu Jadranka (udato Radojčić), Marija Bek, jedna od takođe najdugotrajnijih i najvitalnijih somborskih šahistkinja, sa bratom Franjom koji joj je uvek
bio ona prava podrška, svi sa visokim rejtinzima, među "kibicerima" je bio i Vladimir Kozoderović, somborski šahovski gospodin i entuzijasta, organizator i domaćin nebrojenih turnira i manifestacija koji se pamte, decenijama... mnogi drugi znatiželjnici, te oni koji su hteli nešto novo da nauče i dožive.

10840


Na glavnoj ulici, Kralja Petra I u Somboru, tako se zbio nesvakidašnji događaj. Organizatori, Sportski savez grada Sombora i Somborski šahovski klub imaju razloga za zadovoljstvo. U trenucima najave programa, kada je predsednik gradske sportske organizacije Dragan Maksimović Giga simbolično izneo ček na 65.000 dinara, dar SSGS Marini za put na Svetsko kadetsko prvenstvo u Južnu Ameriku, u daleki Urugvaj, ni sama Marina nije mogla a da ne skrije svoje uzbušenje i oduševljenje, kratko rekavši - Zaista, ni sami niste svesni koliko ste mi ulepšali ovaj dan... Reči hvale uputila je i gradska većnica za sport i omladinu Antonija Nađ Kosanović, a od koga drugog da budu poučne nego od ove uspešne sportistkinje sa najširom međunarodnom reputacijom, olimpijskom Srbije u kajaku iz Londona 2012.

10841

Marina Gajčin je podsetimo, nedavno potvrdila sjajnu formu osvojivši zlatnu medalju na Kadetskom prvenstvu Srbije održanom u aprilu u Kragujevcu. Odlična i ujednačena igra tokom čitavog turnira, donela je najmlađem ženskom inter majstoru, laskavu titulu šampionke Srbije do 16 godina. Osvajanjem titule ona je ujedno obezbedila i sigurno mesto u Kadetskoj reprezentaciji Srbije, pa je već u septembru očekuju nova šahovska iskušenja na Evropskom prvenstvu u Rumuniji kao i kulminacija jedne neverovatne sezone, igre na Svetskom kadetkom prvenstvu koje će biti održano u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu.

Uredio: DESK | Izvor: Novi Radio Sombor

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

23.05.2018. god.

×