238 cm
3.0 °C
Apatin °C

Najnovije vesti

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao nove konkurse

Sutra sajam zapošljavanja u Kuli

U Kulturnom centru predavanje i izložba o Bačkom Podunavlju

31. mart krajnji rok za podnošenje poreskih prijava (PPI1) sa utvrđenim porezom

Kursna lista

Con Moto koncertom za pamćenje oduševio Apatince

Ponedeljak, 31. jul 2017 god. | KULTURA

11276

Nemački ansambl iz Kelna „Con Moto“ je pred velikim brojem publike održao koncert u Apatinu, u crkvi ,,Uzmesenje Marijino''. Nesvakidašnji nastup ovih sjajnih muzičara oduševio je apatinsku publiku. Oko tridesetak članova sastava ,,Con Moto'' predstavio se nizom kompozicija i igara iz doba renesanse i baroka. Ovaj koncert, pod nazivom ,,Mizička priča o jednom hotelskom portiru u Veneciji'', organizovali su Udruženja Nemaca „Gerhard“ iz Sombora i „Adam Berenc“ iz Apatina. Ansambl „Con Moto“ u svojim nastupima koristi replike orginalnih instrumenata iz renesansog perioda, duvačke i gudačke. Svi imaju kostime iz perioda koji dočaravaju, te ceo njihov nastup ima posebnu draž. Pojedini članovi ovog ansambla su profesionalni muzičari, među njima ima i studenata i đaka muzičkih škola, i to svih uzrasta, a takođe i amatera.

- Sastav postoji oko 16 godina. Zbog velikog broja obaveza koje svako od nas ima privatno, nemamo priliku često nastupati. Uglavnom nastupamo u okolini Kelna, u Subotici i u Somboru smo nastupili više puta, dok smo u Apatinu drugi put, a takođe smo bili i u Bačkoj Topoli. Naš ansambl rado gostuje u Srbiji, jer ste vi sjajni domaćini, rekao je za 025info Franjo Buljovčić, jedini član sastava ,,Con Moto'' koji nije Nemac, ali već dugi niz godina živi u toj zemlji.

Ono što je posebno oduševilo publiku jeste sama završnica koncerta, kada je ovaj sjajan nemački ansambl izveo srpsku pesmu „Ne plači dušo, ja ću ti doći, ja ću ti doći do ponoći“, a koju je po stihovima Jovana Dučića svojevremeno pevao Šaban Šaulić. Glavni izvođač ove pesme, kojom je ,,Con Moto'' hteo da izrazi poštovanje prema publici, bila je Ingrid Šefer, student pevanja na Muzičkoj akedimiji u Kelnu. Njena fantastična interpretacija bukvalno je ostavila publiku bez daha.

- Nije mi bilo teško naučiti ovu pesmu, jer je prelepa. Na turneji u Srbiji sam peti put i već pomalo razumem vaš jezik. Publika je kod vas spontana i ukazala nam je veliku čast apaluzima, istakla je Ingrid. 

 

 

Uredio: DESK | Izvor: Apatinska plovarica

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

21.03.2018. god.

Temperatura izmerena u sedam časova iznosila je -1 stepen celzijusa, vazdušni pritisak je 1006 mbara, vlažnost vazduha 74%, duva sevorezapadni brzinom od 2 m/s.Vreme danas :oblacno,povremeno slab sneg sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 0 stepeni.Vodostaj reke Dunav kod naseg grada u porastu (+8cm) i iznosi 354 cm,temperatura vode je nepromenjena u odnosu na juče i iznosi 5,3 stepena celzijusa.
×